Daca planuiti sa va cumparati o proprietate in 2012, este bine sa fiti la curent cu toate costurile implicate in acest proces. Exista desigur avantaje certe de a fi proprietar in loc de a inchiria, cum ar fi acumularea de capital (cresterea in timp a valorii caselor), confortul, faptul de a putea sa iti organizezi viata cum vrei, fara a cere voie altcuiva etc. Dar orice placere implica si unele cheltuieli, si trebuie sa le cunoasteti inainte de a va apuca de cautat. In unele situatii, aceste costuri pot fi insa absorbite fie de banca cu care lucrati, fie de anumite programe municipale, sau de agentii imobiliari cu care lucrati. Sa le luam pe rand:
– Avansul la casa – Este suma cea mai importanta. Prin lege, bancile cer din partea cumparatorului sa contribuie cu minimum 5% (uneori si mai mult, depinzand de tipul de proprietate achizitionat). De pilda, daca urmeaza sa va cumparati un duplex sau o casa unifamiliala de $300,000, aveti nevoie de $15,000 avans. Daca vreti un triplex de $400,000 va trebuie 10%. Desi este vorba de foarte multi bani, exista mijloace de a ii acumula relativ rapid (de pilda prin imprumut REER), sau in anumite situatii, de a ocoli aceasta cerinta (de pilda cumpararea unui apartament nou in Montreal – pentru care exista anumite subventii). De asemenea, depinzand de creditul dvs, Banca va poate imprumuta toti banii, inclusiv avansul. Pentru mai multe informatii si a primi o consiliere adecvata, contactati agentul dvs imobiliar sau specialistul dv in imprumut ipotecar.
– Plata lunara a ipotecii – Odata imprumutul acordat, veti plati lunar o suma care include dobanda si capitalul imprumutat. Idealul este ca aceasta suma sa fie cat mai aproape de cat platiti chiria actuala, ca sa nu va dezechilibreze bugetul. Dobanzile scazute in vigoare, plus posibilitatea de a esalona imprumutul pe 30 ani, va pot permite sa aveti o plata ipotecara rezonabila.
– Asigurarile de imprumut – in situatia in care nu puteti avea 20% avans, va trebui sa platiti o prima de asigurare ipotecara – de regula intre 2 si 3% din valoarea imprumutului. Aceste sume se pot insa imprumuta de la banca si platite odata cu plata lunara a ipotecii. Va trebui insa sa platiti in fata notarului taxa de 9% pe aceasta asigurare (daca vi se pare greu de inteles aici, contactati un specialist in ipoteci)
– Inspectia casei – odata ce gasiti o proprietate, este recomadat sa efectuati o inspectie tehnica – apeland la un specialist in constructii. Acesta va produce un raport scris. Inspectorul va verifica functionalitatea si conformitatea casei cu normele de securitate in vigoare. Aceasta inspectie poate costa intre 300 si 800 dolari.
– Taxele scolare si municipale – va trebui sa platiti anual aceste taxe de proprietate (banca le poate include in plata lunara a ipotecii). In plus, in fata notarului, va trebui sa rambursati tot ceea ce fostul proprietar a platit in exces. Pentru case de 300,000 valoare, taxele se pot ridica la 3500-4000 dolari, depinzand de municipalitatea in care se gaseste proprietatea.
– Onorariile notarului – de regula sunt in sarcina cumparatorului. Pot fi intre 1000 si 1300 dolari. In unele situatii, banca dvs sau agentul imobiliar va pot oferi o promotie si acoperi aceste cheltuieli.
– Asigurarea locuintei – contra eventualelor pagube ce pot aparea (inundatii, furt, incendii etc) – poate costa intre 50 si 100 dolari lunar
– Cheltuieli de mutare – pe langa costurile evidente ale celor ce va ajuta sa mutati mobila, mai sunt si diverse sume de platit pentru transferarea conturilor de telefon, internet, electricitate etc. Plus mobila, frigider, masina de spalat, uscat si alte lucruri pe care inainte le aveati incluse in chirie. Aceste costuri pot varia intre $1000 si $ 5000 sau mai mult, depinzand de cat de multe doriti sa va cumparati in casa!
– In fine, cheltuieli neprevazute! – este aproape imposibil sa prevezi absolut tot ce ai nevoie sa cheltuiesti cand intri intr-o casa! – Reparatii neasteptate, robineti care pot sa curga, acoperis care curge etc – e bine sa aveti deci un fond de rezerva, care va dorim bineinteles sa nu le folositi niciodata.
Speram ca toate aceste informatii va vor fi utile si va vor ajuta sa planificati corect bugetul cumpararii, astfel incat experienta de a deveni proprietar sa fie cat mai placuta!
Articolul a fost publicat in Zigzag Roman-Canadian in ianuarie 2012