Dupa criza financiara mondiala din deceniul trecut, a fost necesara scaderea dobanzilor pentru a stimula economia locala. Au fost necesari zece ani pentru a se redresa, mai mult timp decat se prevazuse initial. In tot acest rastimp, nivelul extrem de scazut al dobanzilor a incurajat imprumuturile si cheltuielile, o mare cerere pentru proprietati, cresterea preturilor si implicit marirea datoriilor canadienilor.
Refacerea economiei canadiene a permis cinci cresteri de dobanda in ultimul an si jumatate. Unele guverne provinciale si guvernul federal au adoptat noi reguli pentru a reduce riscurile imprumuturilor ipotecare. De la 1 ianuarie 2018, pentru acordarea unei ipoteci trebuie trecut un test de rezistenta (stress test) pentru a se asigura suportabilitatea la o eventuala crestere a dobanzii (calculul puterii de cumparare se face folosind o rata cu 2% mai mare decat rata negociata a clientului). In urma acestor masuri, au fost contractate mai putine imprumuturi ipotecare (mai ales in primele doua trimestre ale 2018) dar mai sigure.
Cresterea preturilor caselor s-a temperat in toate provinciile, preturile ramanand totusi ridicate in multe zone ale Canadei. Banca centrala a Canadei continua sa urmareasca efectele regulilor ipotecare mai stricte si a dobanzilor ipotecare marite, atat asupra constructorilor cat si asupra cumparatorilor.
In octombrie 2018, Guvernul Canadei afirma optimist ca ‘economia canadiana continua sa ruleze aproape de potential’, ceea ce ar fi dus la cel putin trei cresteri asteptate de dobanda. In decembrie 2018 insa, tonul a trebuit sa fie moderat de observarea incetinirii economiei mondiale si de tensiunile comerciale intre USA si China. Rezultatele economice canadiene recente au fost mai slabe decat se astepta. Scaderea puternica a pretului petrolului, ce afecteaza indeosebi Alberta, va avea un impact considerabil asupra economiei canadiene.
Tinand cont de acesti factori, Guvernul prevede o continuare a cresterii ratei dobanzilor, dar mai moderata decat cea anuntata anterior. Dobanda directoare este acum 1,75%, iar intervalul de cresteri ‘neutre’ este estimat pana la 2,5% – 3,5% in urmatorul an. Tonul conciliant al raportului Bancii Canadei din decembrie 2018 sugereaza mai degraba ca vor fi cel mult doua cresteri ale ratei dobanzii directoare in urmatorul an, la limita inferioara a intervalului ‘neutru’. Reamintim ca soarta dobanzii directoare se stabileste de catre Banca centrala de opt ori pe an, dar nu este exclus ca decizii extraordinare sa se ia si in afara acestor date prestabilite. Pana in iulie 2017, dobanda directoare nu mai crescuse din 2010, chiar a scazut de doua ori in anul 2015.
Asteptam noi previziuni ale Guvernului in materie de crestere economica si inflatie pe data de 9 ianuarie 2019. Pana atunci, noi sa fim sanatosi. Craciun fericit si un an nou plin de optimism si realizari.
Sursa: Banque du Canada, comunicat 2018-12
Articol aparut in Zigzag roman-canadian in decembrie 2018