Este o realitate, romanul prefera sa fie stapan pe casa lui! Sa nu dea socoteala nimanui daca bate un cui sau vopseste peretii. Sa nu ‘arunce banii pe fereastra’ platind chirie altuia, ci sa investeasca intr-o casa ce va ramane a lui dupa ce o va termina de platit. Majoritatea ajung sa-si implineasca visul, reusind sa obtina un imprumut de la banca si sa devina proprietari imediat. Care este insa optiunea celor care vor sa aiba casa, dar situatia lor actuala nu le permite sa cumpere? Fie ca nu au reusit sa stranga avansul minim cerut la cumparare; fie ca au trecut prin momente financiare grele si creditul s-a deteriorat (boala, divort, somaj etc); fie ca de-abia au inceput sa lucreze sau au schimbat domeniul de munca; fie ca au deschis o afacere de curand; fie ca au nevoie de un spatiu mai mare decat isi pot permite sa cumpere in acest moment – daca in urma analizei facute de un specialist ipotecar se ajunge la concluzia ca nu se poate cumpara in acest moment, exista solutia inchirierii in vederea cumpararii.
Aceasta optiune permite a inchiria o proprietate, pregatindu-se pentru cumpararea ulterioara a acesteia, dar incepand sa o ocupe inca de pe acum. Chiria lunara va fi fixata la o suma mai mare decat valoarea normala al pietii pentru acea proprietate. Surplusul adunat va contribui la avansul necesar pentru cumparare. Sumele indicate in contract trebuie sa fie credibile, iar partea de chirie ‘normala’ va trebui recunoscuta ca rezonabila pentru acel tip de proprietate din acea regiune de catre institutia financiara in momentul cumpararii.
Veti semna un contract (poate fi scris chiar in bail) care va trebui sa mentioneze cat din suma lunara se va duce la plata chiriei normale si cat la acumularea avansului de cumparare. Contactul trebuie sa indice si ce se intampla in caz ca chiriasul nu poate sau nu vrea sa cumpere la sfarsitul termenului stabilit. Se poate prevede cumpararea in cateva luni sau cativa ani. Este posibil ca, in momentul cumpararii, banca sa ceara extrase de cont ale chiriasului ca dovada ca acesta a platit conform contractului.
Este bine ca pretul viitor de cumparare al proprietatii sa fie fixat inca de la semnarea cntractului. Uneori se poate stabili indexarea lui anuala cu o valoare fixa sau cu un procent. In contract trebuie stipulata si responsabilitatea reparatiilor ce ar trebui facute in timpul contractului, sau implicatiile asupra pretului a unor eventuale imbunatatiri facute de catre chirias.
Formula ‘inchiriere in vederea cumpararii’ poate fi privita ca o stategie de a cumpara cu ‘zero avans’. Chiar daca actele de cumparare se fac peste cativa ani, casa este ocupata imediat! Si un vanzator poate profita din acest tip de tranzactie. Poate fi o solutie intr-o piata imobiliara lenta, in care vanzarea casei este dificila sau pretul este prea mic. In acest fel vanzatorul isi mentine proprietatea, care este platita de altcineva, cu speranta de a o vinde intr-un viiitor determinat si la un pret cunoscut. Chiriasul astfel ales este mai probabil sa aiba grija de proprietate in perspectiva ca va fi proprietar, ceea ce este un avantaj. Singurul dezavantaj este ca proprietarul nu are banii din vanzare imediat.
Daca va hotarati sa apelati la asemenea tip de contract, fie vanzator, fie cumparator, este important sa ganditi si sa formulati in scris toate situatiile posibile. Trebuie sa va fie clare riscurile si responsabilitatile la care va angajati. Ca si chirias, trebuie sa stiti ca nu toate bancile accepta asemenea tip de contract pentru a justifica avansul necesar la cumparare. De aceea este bine sa discutati cu un specialist ipotecar inca inainte de a initia un asemenea contract, pentru a cunoaste cele mai bune strategii de a fi capabil sa cumparati la scadenta contractului.
Articol publicat in Zigzag Roman-Canadian in noiembrie 2015