Doriti si vesti bune in noianul de vesti proaste aduse de pandemie din ultimul timp? Iata, Guvernul ia masuri de sustinere a economiei, de marire a capacitatii de imprumut a bancilor si de facilitare a consumatorilor si companiilor de a obtine un imprumut.
In luna martie, banca centrala a scazut de trei ori dobanda directoare, pentru un total de 1,5%, ajungand astfel la un minim istoric de 0,25%. Bancile isi actualizeaza si ele dobanzile ipotecare variabile oferite clientilor, mai rapid sau mai lent. Dobanda preferentiala a bancilor a plonjat de la 3,95% la 2,45%, valoare stabilita dupa ultima scadere centrala de 0,5% din 27 marie 2020.
Dobanda fixa afisata pe termen de 5 ani a scazut si ea de la 5,19% la 5,04%. Dobanzile fixe negociate au scazut pana la 2,29% (termen de 5 ani) si apoi au crescut la loc, ridicand semne de intrebare multor clienti. Explicatia are de-a face cu marja de operare a bancilor. Masurile de ajutor a companiilor si particularilor aflati in dificultate de plata a imprumuturilor, ce vor intra in viguare in aprilie, au afectat bugetul bancilor. Perioada actuala este marcata de variatii rapide si diferite de la o banca la alta, iar clientii vor putea astazi negocia o dobanda ipotecara fixa pe termen de 5 ani intre 2,69% si 2,94% pentru acelasi tip de ipoteca! Presupunem ca urmatoarele saptamani vor fi marcate de aceeasi confuzie in urma ultimei scaderi de la centru din 27 martie, care nu a avut timp inca sa se propage pana la consumatori.
Evolutia preturilor caselor si a numarului de tranzactii de vanzare-cumparare vor fi dictate de suprapunerea mai multor factori.
Pe de o parte, reducerea activitatii economice si incertitudinea pietelor va pune in asteptare planurile unor cumparatori. Frica de contaminare si distantarea sociala ca masura de preventie vor retine cumparatorii sa se mai aventureze in cautarea unei case. Reducerea cerererii va duce teoretic la scaderea preturilor.
Pe de alta parte, scaderea dobanzilor incurajeaza cumparatorii locali si internationali. Incitativul la cumparare este o masura luata deja de guvern, care reduce cheltuielile lunare. Epidemia va face ca vanzatorii sa nu mai fie asa de dispusi sa-si deschida casa pentru vizite. Si sa nu uitam ca primavara se inregistreaza in general o crestere a activitatii imobiliare. Toate acestea maresc cererea si scad oferta de case, deci teoretic lucreaza in directia cresterii preturilor.
Rezultatul final va depinde si de durata crizei. Speram ca o vom depasi cu totii cat mai curand!
Cei care au deja ipoteci si sunt afectati de criza actuala vor gasi ajutor direct la banci. Poate fi vorba de raportarea unor plati, sau platirea doar a dobanzii, sau modificarea calendarului de amortizare. Va sfatuim sa contactati banca dvs. Daca ipoteca dvs este asigurata, asiguratorul imprumutului (SCHL, Genworth, Canada Guaranty) ofera programe de ajutor a proprietarilor. Lista se poate extinde pentru imprumuturi de masina sau alt tip de imprumut. Va trebui probabil sa demonstrati reducerera substantiala a veniturilor si incapacitatea de a plati. Programele de criza nu sunt in nici un caz amnistii generale, ci sunt adresate celor cu adevarat afectati. Detalii asupra modului de aplicare a acestor masuri gasiti la archyp.ca/news/covid-19 (engleza sau franceza)
Daca aveti deja asigurare pentru pierderea locului de munca, sau de invaliditate, verificati in ce mod ati fi admisibili pentru a primi indemnizatie.
Acestea fiind spuse, ramane sa ne pastram optimismul, sa respectam masurile de igiena si sa cerem ajutor la nevoie. Ca si alte crize dinainte, si aceasta va trece!
Articol publicat in Zigzag roman-canadian in martie 2020