Gigel este salariat si ar dori sa-si cumpere o casa, dar stie ca nu are bani. El lucreaza numai de cateva luni, dar un prieten atotstiutor l-a asigurat sa nu isi faca griji, pentru ca si varul sau Ionel, aflat in aceeasi situatie, si-a cumparat acum cateva luni! In plus, Gigel nu este singur in aceasta aventura : Maricica, dragostea vietii lui, actuala sotie, este si ea salariata. E drept, ea este deja proprietara condoului in care locuiesc impreuna, dar acesta este cam mic pentru cei doi. Acelasi prieten binevoitor i-a sugerat sa faca un imprumut REER (REER – Régime Enregistre d’Épargne Retraite sau RRSP – Registered Retirement Savings Plan) ca sa aiba bani pentru avans, cam 20000$. Incurajat, Gigel s-a apucat de cautat casa, si dupa cateva luni de cautari intense a gasit ceva foarte potrivit. Face oferta, se accepta, cheama si un inspector la casa, totul pare minunat, deja face planuri sa se mute in curand. Dar, stupoare, banca unde a trimis dosarul de aprobare tocmai le raspunde cu un refuz. Tristete mare, si bineinteles suparari la adresa prietenului care i-a sfatuit, pentru ca au piedut timp si bani degeaba.
Haideti sa vedem unde s-a gresit in acest proces. Ce ar fi trebuit sa stie si sa faca Gigel si Maricica inainte de a se apuca de toate acestea.
In primul rand, in loc sa se ia dupa amicul lor, ei ar fi trebuit sa ceara bancii sau unui curtier ipotecar sa faca un calcul preliminar al puterii de cumparare, adica sa ceara o preaprobare, care sa tina cont ca banii imprumuti pentru REER vor fi folositi ca avans la casa vor fi considerati ca datorie.
Pe de alta parte, imprumutul REER este garantat tocmai prin banii depusi in … REER, de unde si numele lui. In momentul cumpararii casei, Gigel doreste sa retraga depunerile, deci imprumutul va ramane fara garantie. Unele banci sau institutii financiare vor pune conditia ca suma ramasa in REER sa acopere (cel putin) soldul imprumutului. Daca Gigel a cerut 20000$ imprumut si plateste 400$/luna, il va rambursa integral in aproximativ 5 ani. Dupa 3 luni de zile imprumutul a scazut probabil doar la 19000$, caz in care va putea retrage din plasamentul REER doar 1000$, insuficient pentru avansul la casa. Solutia ? Trebuie verificat inca de la inceput care sunt conditiile de acordare si rambursare a imprumutului REER. Sa stii daca te poti baza pe el sau nu.
Maricica, fiind proprietara, stie ca nu are dreptul sa foloseasca programul Régime d’acces à la propriété RAP al Guvernului federal. Adica ea nu poate retrage bani din REER-ul personal la cumpararea altei case, fara a fi impozitata. De ce ? Pentru ca una din conditiile RAP este sa nu fi fost proprietar al casei in care locuiesti in ultimii 5 ani. Ce are de-a face asta cu Gigel ? El nu e proprietar ! Nu, dar este ‘contaminat’, pentru ca a stat in (si profitat de) proprietatea sotiei. Iata deci cum acest mic detaliu poate schimba toate planurile. Daca retrage fondurile sale din REER, si Gigel va fi impozitat pentru ele.
Gigel se baza de asemenea si pe returul de impozit pe care spera sa-l primeasca de la guvern in urma depunerii REER. Calculul lui e simplu. Daca rata de impozitare e aproximativ 30%, si REERul este de 20000$, 30% x 20000$ = 6000$. Deci va primi 6000$ inapoi, nu ? Nu. De ce ? Din motive :
Guvernul permite canadienilor sa depuna anual in REER maximum 18% din venitul brut din anul anterior, suma care se acumuleaza in fiecare an. Pentru ca el lucreaza doar din 2017, venitul lui in 2016 si in anii anteriori a fost practic zero. Deci Gigel nu avea de fapt dreptul de a depune in REER in 2017 ! Nici vorba de cei 20000$ necesari! In momentul in care a cerut imprumutul REER, banca ar fi trebuit sa ceara actele lui Gigel (avizul de cotizatie federal 2016) ca sa verifice limita admisa de cotizare in REER pentru 2017.
Dar Gigel a lucrat in 2017, deci 18% din venitul 2017 va deveni contributia posibila in 2018. Iata, suntem deja in 2018 ! Poate calcula cat inseamna 18% din ce a castigat in 2017, si ii va depune acum. OK, doar ca aceasta suma se va deduce din venitul total pe anul 2018, deci va primi returul de impozit dupa ce va face declaratia de impozit din 2018, adica in 2019 !
Bun si in 2019, macar intra, nu iese ! Ia sa vedem cat ! Pentru cele cateva luni lucrate in 2017 a primit salariu vreo 10000$ si i s-a retinut 1000$ impozit. Guvernele Canada si Quebec ii vor da inapoi cel mult cei 1000$, nu mai mult!
Iata cum socotelile de acasa nu s-au potrivit cu cele din targ. Nu ma intelegeti gresit ! Departe de mine intentia de a va descuraja sa depuneti in REER, sa apelati la RAP sau sa va luati casa. RAP este un program guvernamental avantajos, de care orice ‘cumparator al primei case’ ar trebui sa poata profita. El are multe conditii ce trebuie indeplinite simultan, de aceea este bine ca sa va sfatuiti nu numai cu prietenul cel binevoitor, ci si sa apelati la un specialist ipotecar ce va poate analiza cazul dvs personal.
Sursa: Agence du revenu du Canada, www.canada.ca
Aparut in Pagini Romanesti in februarie 2018