Piata imobiliara de azi functioneaza la “relanti”. Casele stau mai mult pe piata inainte de vanzare, numarul lor este mai ridicat decat anul trecut. E drept, se si construieste mult, in special in Montreal, si in special apartamente. Si totusi, preturile nu scad. Este bine sa cumparam acum? Sa mai asteptam? De ce am face-o?
Nu am sa va raspund din punctul de vedere al unui curtier imobiliar, ci din acela a unui specialist in imprumuturi ipotecare.
La incetinirea pietii a dus nu numai conjunctura economica internationala si locala, dar si multiplele reguli de acordare a imprumuturilor ipotecare din ce in ce mai severe impuse de Guvernul Canadei de-a lungul ultimilor ani. Incepand de la sfarsitul lunii mai 2014, anumite limitari se impun ipotecilor pentru ‘travailleurs autonomes’ si finantarea unei a doua locuinte (residence secondaire). Finantarea caselor se poate face pe maximum 25 de ani (30 de ani pentru imprumuturi de max 80% din valoarea casei). Verificarea documentelor de catre banci este din ce in ce mai stricta.
Toate aceste masuri simple oglindesc preocuparea bancilor si statului pentru securitatea imprumuturilor si constitue un semnal pozitiv pentru piata imobiliara canadiana, in sensul mentinerii stabilitatii.
Avand in vedere toate acestea, ce ne-ar putea convinge sa cumparam in acest moment? Dobanzile!! Puteti obtine dobanzi in jurul de 3% fixe pe termen de 5 ani sau chiar mai mici pentru termene mai scurte, sau in jurul lui 2,4% variabila pe 5 ani (toate aceste rate depind desigur de aprobarea bancii). Avand aceste dobanzi, platiti lunar sub 1000$ pentru o ipoteca de 200 000$ cu dobanda fixa amortizata pe 25 de ani, sau chiar sub 900$/luna cu dobanda variabila.
Cine urmareste piata dobanzilor doar de 4-5 ani incoace, poate crede ca acestea sunt dobanzile “normale”. Cine a trait insa anii in care economia era sanatoasa si in crestere in Canada, la inceputul anilor 2000 (vezi figura, sursa Banca Canadei), isi aduce aminte ce fericit era cand obtinea 5,5% pentru o ipoteca pe 5 ani. O ipoteca de 200 000$ cu aceasta dobanda v-ar costa cu 300$ mai mult pe luna decat acum.
Insanatosirea economica, pe care cu totii o dorim, va aduce inevitabil si o crestere a dobanzilor, atat cele pentru plasamente, cat si cele pentru imprumuturi. Nu se stie cand se va produce, dar sa speram ca va fi cat de curand. Piata imobiliara va prinde curaj, casele se vor vinde mai repede, iar vanzatorii vor mai avea mai multa putere de negociere. In consecinta, putem spune ca suntem intr-o faza favorabila cumparatorilor si investitorilor, care pot obtine economii importante.
Articol aparut in Pagini Romanesti in iunie 2014