Scriam intr-unul din numerele trecute despre importanta raportului de credit si a factorilor ce il compun, si ce surprize puteti avea la aprobarea ipotecara din cauza unor « fleacuri » din acest raport, de care multe ori nici nu ati avut habar ca exista.
Tocmai pentru a proteja creditul consumatorilor, la 1 septembrie 2010, Guvernul de Finante Canadian a anuntat* intrarea in vigoare a unor ‘reglementari privitor la transparenta produselor de credit, astfel incat canadienii si familiile lor sa nu mai trebuiasca sa faca fata la costuri imprevizibile, dispunand de informatii clare ce le vor permite sa ia cele mai bune decizii financiare’.
Noile dispozitii se refera la urmatoarele aspecte:
-cererile si conventiile cartilor de credit trebuie sa contina un cadru recapitulativ vizibil, ce sa enumere principalele caracteristici ale imprumutului, ca dobanda si taxa anuala;
-detinatorul cartii trebuie sa-si dea consimtamantul explicit la cresterea limitei de credit;
-reglementarea si limitarea practicilor prin care institutiile financiare pot comunica cu consumatorii pentru a recupera eventuale sume neplatite.
Amintim ca actiunea Guvernului relativ la protectia detinatorilor de carti de credit incepuse déjà in septembrie 2009. Spicuim din dispozitiile intrate déjà in vigoare :
-exigenta ca detinatorul sa fie informat de cresterea dobanzii inainte ca aceasta sa se intample;
-exigenta ca relevé-ul lunar sa indice timpul necesar pentru a achita in totalitate soldul cartii, daca nu se face decat plata minima impusa. Ca exemplu, sunt necesari mai mult de 10 ani pentru a achita un sold de 1000$ al unei carti care are 18% dobanda!
-reducerea dobanzii de platit prin repartizarea favorabila consumatorului a sumelor platite lunar. Toate sumele ce depasesc minimul lunar cerut vor fi utilizate in primul rand la plata portiunilor cu dobanda mai mare;
-impun 21 de zile de gratie (fara dobanda) pentru orice cumparatura noua efectuata prin cartea de credit, perioada care se aplica daca soldul este platit integral.
Sa speram ca aceste masuri vor ajuta cetatenii sa isi gestioneze mai bine situatia creditului, si sa evite pe viitor suprize legate de scorurile Beacon, BNI, cotele R, I sau M de care am discutat mai inainte, si care va pot da peste cap planurile legate de cumpararea viitoarei case.
Articol publicat in Zigzag Roman-Canadian in septembrie 2010