Examinarea situatiei economice si tendintelor recente ar permite, in mod normal, estimarea cu o buna probabilitate a evenimentelor viitoare. Insa nu in aceste timpuri anormale pe care le traim. Criza actuala a antrenat schimbari imprevizibile pe piata imobiliara canadiana, astfel incat este imposibil de prevazut evolutia ei viitoare. Putem insa sa constatam faptele si sa luam aminte, tragand concluziile necesare fiecare in dreptul sau.
Iata situatia de pe teren: in ultimele patru luni din 2020, numarul vanzarilor de case a depasit recordurile lunare precedente, conform l’Association canadienne de l’immeuble ACI (crea.ca). In 2020 s-au vandut cu 12,6% mai multe case decat in 2019. In acelasi timp, numarul noilor proprietati inscrise pentru vanzare in Canada a scazut cu 13% intre decembrie 2020 si ianuarie 2021. In fata penuriei de case si a nivelului foarte scazut al dobanzilor ipotecare, nu este de mirare ca preturile caselor a crescut. In ianuarie 2021 pretul mediu al proprietatilor vandute in Canada a fost cu 22,8% mai mare decat in ianuarie 2020.
Canada a cunoscut o reluare importanta a activitatii dupa caderea economica din primele luni ale lui 2020. Totusi, conform datelor Statistique Canada, nivelul locurilor de munca nu a revenit inca la cel anterior. Aproximativ 20% dintre noi au cunoscut diminuarea veniturilor datorita crizei, cei mai afectati fiind locatarii si tinerii locuind cu familia. Totusi 60% dintre noi s-au vazut cu veniturile la acelasi nivel sau chiar marite.
Asociatia Professionnels Hypothécaires du Canada PHC a realizat in ultimele luni mai multe sondaje* pentru a masura atitudinea si asteptarile consumatorilor canadieni in privinta situatiei lor economice, de munca si a locuintei. Ultima ancheta a avut loc in ianuarie 2021 si a inclus 1000 de canadieni, majoritatea proprietari de case, dar si locatari sau tineri ce locuiesc cu familia.
Dintre cei ce sunt deja proprietari, 76% a declarat ca nu au avut si nu se asteapta sa aiba dificultati la plata ipotecii. Pentru cei ce estimeaza ca vor avea probleme la plata ipotecii, ar trebui sa fie posibil sa se gaseasca solutii in mare parte din cazuri. Ajutorul deja oferit de banci in 2020 (amanarea platilor imprumuturilor) s-a terminat deja in proportie de 95%. Datele de l’Association des banquiers canadiens (cba.ca) din 27 ianuarie 2021 arata ca aproape 100% dintre cei ce au profitat de amanarea platilor isi respecta obligatiile. Unii dintre proprietarii ce continua sa fie la ananghie ar putea, ca ultim recurs, sa-si vanda proprietatea. Datorita cresterii rapide a preturilor, acestia ar putea chiar sa ramana cu un capital mai mare decat s-ar fi asteptat.
Una din constatarea anchetei PHC este ca multi am fost impinsi de criza actuala sa dorim schimbarea modului de a trai si locui, mai ales cei aflati in chirie sau traind cu parintii. La sfarsitul 2019, doar 7% din cei care nu erau proprietari au indicat intentia de a cumpara o casa in urmatorul an. La inceputul 2021, acest procent a crescut la 27%. Si din cei care sunt deja proprietari, mai multi isi doresc o schimbare acum (10%) fata de acum un an (7%).
Cine poate sa explice aceasta frenezie de pe piata imobiliara canadiana (vizibila foarte bine in provincia Quebec)? Unii spun ca ar fi mai degraba panica, frica de a nu pierde trenul. O mare parte din cei ce in 2020 au lucrat la domiciliu ar putea sustine ca nevoia de plus de spatiu este reala.
Cei cu simt practic argumenteaza ca acum este momentul de a cumpara, pentru ca dobanzile sunt incredibil de mici. Chiar daca Banque du Canada (banqueducanada.ca) nu a scazut inca o data dobanda directoare, asa cum se astepta la ultima sedinta din 20 ianuarie 2021, faptul ca a mentinut-o atat de jos permite obtinerea unor dobanzi ipotecare de sub 2%. Pentru o ipoteca de 300 000$, 1% de diferenta in dobanda (de la 2,79% la inceputul lui 2020 la 1,79% de astazi, de exemplu) aduce o economie de aproape 150$/luna la plata imprumutului, sau permite cumpararea unei case cu 10% mai scumpa decat inainte.
Exista zvonuri ca dobanzile vor creste in momentul in care restrictiile actuale vor fi ridicate (speram cat de curand !!). Teoria este ca populatia Canadei se va lansa in acel moment in cumparaturi dezlantuite, folosind economiile acumulate in 2020 (estimate la 90 miliarde de dolari). Cererea va depasi atunci oferta, antrenand cresterea preturilor, deci inflatie, obligand banca centrala de a interveni prin cresterea dobanzilor pentru a tempera cheltuielile si a calma inflatia.
Totusi, in comunicatul sau din 20 ianuarie 2021, Banque du Canada opineaza ca inflatia ar trebui sa ajunga la nivelul tinta de 2% in mod durabil de-abia in 2023. Economia canadiana va trebui sa fie ajutata in continuare prin masuri exceptionale de politici monetare, ceea ce se traduce prin mentinerea dobanzii directoare la ‘nivel planseu’ pana in 2023.
Cumpararea unei case este o sarcina importanta si ar trebui facuta in urma analizei amanuntite a nevoilor si a capacitatii de a-si respecta obligatiile financiare! Dobanzile exceptional de joase au ameliorat accesul la proprietate, chiar daca preturile au crescut. De aceea, o mare parte a canadienilor analizeaza acum daca a cumpara o casa este un avantaj pentru ei. Faceti-o si dumneavoastra, apeland la nevoie la profesionistii care urmatesc evolutia pietii.
* mortgageproscan.ca. Évolution rapide des attentes dans le marché de l’habitation, février 2021
Articol aparut in Zigzag roman-canadian in februarie 2021